Balsavimas

Ar pritartumėte Vidos Rekešienės ir Dariaus Juodaičio grįžimui į rajono politiką?

 Rezultatai

Fotogalerijos

Partneriai

Biblioteka pakvipo pyragais

Biblioteka pakvipo pyragais (0)

2015-11-28

Bibliotekos kvepia knygomis, ir prisiekęs skaitytojas jų kvapo su jokiu kitu nesupainios. Bet lapkričio 6-ąją Jurbarko viešoji biblioteka kvepėjo pyragais, nes buvo prisijungusi prie projekto „Išsipildymo akcija“.

Panašu, kad lapkričio 6-ąją visoje Lietuvoje buvo iškepta daugiau nei paprastai pyragų ir suvalgyta ne šiaip sau prie kavutės, bet siekiant prisidėti prie kilnios misijos – prie sunkiai sergančių vaikų šviesesnės ateities. Pyragų dieną sugalvojo TV3 televizija – kvietė kepti pyragus, vaišintis, vaišinti kitus ir aukoti pinigų likimo nuskriaustiems vaikams.
Būtina paminėti, kad Jurbarke pyragų diena pavyko – bibliotekos lankytojai suaukojo be kelių centų 175 eurus, kurie pervesti į „Išsipildymo akcijos“ sąskaitą. Žinoma, visi aukotojai buvo vaišinami pyragu ir turėjo progą ne tik pabūti geradariais, bet ir pagirti bibliotekininkes už jų konditerinius sugebėjimus.
Bibliotekos fojė Pyragų dienai išpuošė Virginija Petrauskienė. Prisidėjo ir vadžgiriškė Erika Žievienė – surinkusi iš kaimo moterų Birutės Kasiliauskienės ir Elvyros Naujokaitienės atvežė saule šviečiančių moliūgų, prikarpė „Išsipildymo akcijos“ simbolių – žalių arkliukų.
Vis dėlto svarbiausi buvo pyragai – bibliotekininkės iš pat ryto rikiavo juos ant stalų, pjaustė ir ruošėsi vaišinti skaitytojus.
Pyrago diena – ne iššūkis. Direktorė Nijolė Masiulienė pasakojo, kad bibliotekos moterys, o ir vyrai, moka ir mėgsta kepti skanumynus. Po renginių dažnai vaišinamasi pyragu, beveik visada ir ypač skanių atneša Jūratė Korsakaitė. Šį kartą Jūratė iškepė labai gražų vyniotinį – net neragavus aišku, kad skanus.
N. Masiulienė suskaičiavo 16 skirtingų rūšių kepinių! Pati direktorė pyragų nekepa. „Man visi pyragai yra stebuklas! Aš jų nemoku ir nemėgstu kepti, o valgyti – saikingai. Tačiau gaminti mėgstu, tik – kitokius patiekalus“, – sakė ji.
Iš bibliotekininkių prikeptų pyragų gausybės N. Masiulienė išsirinko paragauti gabalėlį šokoladainio – šokoladui šokolade sakė negalinti atsispirti.
Šokoladainį iškepė Vaikų literatūros skyriaus vedėja Aldutė Masaitytė. „Tai – vienas iš mėgstamų. Nesudėtingas, dažnai jį kepu, todėl jau šiek tiek ir nusibodęs“, – sakė Aldutė.

Šokoladainis

300 g juodojo šokolado, 250 g sviesto, 5 kiaušinių, 500 g cukraus, 3 šaukštų kakavos, 180 g miltų, žiupsnis druskos, pora saujų įvairių riešutų, 100 g pieniško šokolado su riešutais.
Sviestą ir šokoladą sudėti į dubenį ir ištirpinti ant garų virš verdančio puodo. Kitame dubenyje suplakti kiaušinius ir cukrų. Kakavą sumaišyti su miltais. Riešutus stambiai sukapoti. Truputį atvėsusią šokolado ir sviesto masę pilti į kiaušinių ir cukraus masę, sumaišyti. Sudėti miltus, riešutus, vėl sumaišyti.
Gautą masę pilti į skardą, išklotą kepimo popieriumi. Įspausti pieniško šokolado plyteles taip, kad, kai pjaustysite, po vieną būtų kiekviename pyrago gabaliuke.
Kepti 180˚C orkaitėje ne ilgiau kaip 30 min. Šokoladainio viršus turi atrodyti apdžiūvęs. Ištraukus iš orkaitės palikti atvėsti, po to dar dėti į šaldytuvą, pjaustyti ir valgyti atšalusį.
Beje, receptas, kaip sakė Aldutė, iš „Beatos virtuvės“, kiekviena gali internete jį susirasti. Bet recepto nevalgysi, jis – tik dalis skanaus pyrago, o didžiausias nuopelnas tenka kepėjai.
Direktorės pavaduotoja ūkiui Aušrelė Vasiliauskienė iškepė „Angelo ašaras“. Skanėsto ypač gražiu pavadinimu receptą ji irgi rado internete, kepė jį tik antrą kartą, bet pyragas puikiai pavyko.

Angelo ašaros

Pagrindui: stiklinė miltų, 2 šaukštai cukraus, šaukštelis kepimo miltelių, 80 g sviesto.
Įdarui: 500 g varškės, pusė stiklinės cukraus, 3 kiaušinių tryniai, šaukštas manų kruopų, 100 g grietinės, vanilės.
Suflė: 3 kiaušinių baltymai, 5 šaukštai cukraus pudros (arba kavamale sumalto cukraus).
Tešla ruošiama sutarkuotą sviestą įmaišant į miltus ir kitus pagrindo ingredientus. Skardoje paskleidus tešlą sudėti ant jos varškės masę – trintuvu sumaišytus visus įdarui skirtus produktus. Pašauti į orkaitę ir kepti 30 min. 180 laipsnių temperatūroje.
Iki standumo išplaktus baltymus su cukraus pudra tolygiai paskirstyti ant karšto pyrago ir vėl 10-15 minučių pašauti į orkaitę, kol suflė gražiai pagels.
O Rasa Miliūnienė internete receptų neieško. Jos mėgstamiausias – trupininis pagal močiutės receptą. Kepa jį visada, kai susirenka šeimyna – vadinasi, giminės pyragų paveldas perduodamas ir ateinančioms kartoms.
Bibliotekos vyriausioji metodininkė Lina Lukošienė prikepė sausų pusryčių sausainukų – pasišiaušusių kaip ežiukų, o skaitytojus aptarnaujanti Erika Undraitienė iškepė obuolių pyragą, kaip ir jos kolegės Sigutė Baltrušaitienė, Birutė Petraitienė. Obuolinių buvo daugiausia, bet visi skirtingi.
Prie akcijos prisijungė ir Vadžgirio moterys – Liubovė Korol, Ingrida Makarienė, Rita Kaminskienė. Su savo pyragais į biblioteką sugužėjo Vytauto Didžiojo pagrindinės mokyklos pradinukai su mokytoja Monika Buitkuviene ir mokytojos padėjėja Ineta Eicheltiene – pyragai traukia pyragus, gerumas gimdo gerumą.
Renginio koordinatorė Fondų organizavimo skyriaus vedėja Laima Pernarauskienė pasirūpino, kad pyragai neužgožtų svarbiausio bibliotekos turto – knygų, ir išdėliojo kulinarinių knygų parodą. Joje – ir bibliotekos, ir Laimos asmeninės knygos.
Kulinarinės knygos ir valgių gaminimas pagal jų receptus – Laimos aistra nuo mokyklos laikų. Pyragų dieną į darbą moteris atvažiavo ratuota kaip bitė – atsivežė aštuonias storas kulinarines knygas, mamos Elenos Pinaitienės iškeptą obuolinį, o savo pačios greitpyragį, keksiukų ir dar „Šokoladinę bobą“.
Ta Laimos „boba“ pagal „Gustavo receptų“ knygą beregint pranyko nuo stalo – vienas verslininkas ir politikas, paaukojęs sergantiems vaikams, matyt, svarų banknotą, išsinešė visą pyragą žadėdamas juo vaišinti tądien atidaryto Eržvilko kultūros centro svečius.

Šokoladinė boba

11 šaukštų miltų, 4 kiaušiniai, 400 g grietinės, 200 g cukraus, 2 pakeliai vanilinio cukraus, 2 šaukštai kakavos miltelių, 2 šaukšteliai valgomosios sodos, nugesintos actu.
Beveik visus produktus reikia padalyti į dvi lygias dalis ir tešlą maišyti dviejuose induose: viename – baltą, kitame – šokoladinę.
Baltajai tešlai įmušti į indą du kiaušinius, įpilti pusę stiklinės cukraus, pakelį vanilinio cukraus, berti 6 šaukštus miltų ir šaukštelį sodos – viską gerai sumaišyti.
Kitme inde iš likusių produktų sumaišyti šokoladinę tešlą.
Apvalią kepimo formą su skyle viduryje patepti aliejumi ir pirmiausia supilti šokoladinę tešlą, ant jos šaukštu sudėlioti baltąją masę. Vidutinio karštumo orkaitėje kepti apie 40 min., o ištraukus skardelės apačią atvėsinti šlapiu rankšluosčiu – bus lengviau išimti pyragą. Šokoladinę bobą pabarstyti cukraus pudra.

Danutė Karopčikienė



« Atgal



Naujausias numeris

Reklama

Naujienlaiškis

Facebook