Balsavimas

Ar tenkina požeminių šiukšlių aikštelių įrengimo kokybė?

 Rezultatai

Fotogalerijos

Partneriai

Ūkininkai priaugino braškių visam Jurbarkui

Ūkininkai priaugino braškių visam Jurbarkui (5)

2017-06-14

Braškių laukiame nekantriai, norėdami pasimėgauti pirmųjų vasaros uogų šviežiu gaivumu. Daržininkų mėgėjų lysvelėse paprastai jos prinoksta vėliau negu specializuotų ūkių braškynuose, todėl pirmąsias uogas dažniausiai „renkame“ turguje. Jau daug metų jurbarkiečiams braškių priaugina Smalininkuose įsikūręs S. Zdanavičiaus ūkis. 

Braškynui – trisdešimt metų

Pirmosios braškės S. Zdanavičiaus ūkio braškyne šiemet prinoko pačioje birželio pradžioje, ir Tėvo dienos sekmadienį ūkininkai jų jau atvežė jurbarkiečiams. 
„Pradėjo nokti panašiai kaip pernai, tik gal mažiau buvo, nes kai kurie pirmieji žiedai nušalo. Visi niekada nenušąla – šalna eina dryžiais“, – sako Vida Zdanavičienė, visą birželį pardavinėsianti uogas iš didžiule braške pažymėto automobilio. 
Iš tiesų, pačių pirmųjų uogų būna nedaug – tiek į turgų neveši, ragauja jas patys. Nors ragauti dėl skonio ūkininkams nebėra jokio reikalo – jų skonis augintojams seniai žinomas. „Skanu! Jau seniai auginame tik Honey veislės braškes, jos geriausios. Ir jokių kitų. Daigus pirkome seniai, iš Klausučių medelyno, kai dar jis buvo, o dabar jau savo išsiauginame. Tai nelietuviška veislė, ankstyva, derlinga, atspari šalčiams ir puviniui. Uogos tvirtos, tinkamos transportavimui. Ir skanios – sultingos, kvepia“, – pasakoja V. Zdanavičienė. 

Jos parduodamos uogos gražios ir švarios bet kokiu oru, kaip nuplautos. „Neplautos! – užtikrina Vida. – Tarpvagius dengiame šiaudais, todėl ir švarios.“ 
Braškes smalininkiečiai Zdanavičiai augina jau daugiau kaip 30 metų. Yra išbandę įvairiausių veislių, daugiausia būdavo „Ventos“, kol atrado tinkamiausią. „Skaitom ir literatūros apie braškių auginimą, domimės veislėmis, bet labiausiai mokslas išsirutulioja iš praktikos“, – sako braškių augintoja.
Parduoda patys
Šiemet ūkyje uogos noksta vieno hektaro ploto braškyne. Kasryt priskinama po 200 ir daugiau kilogramų uogų, ir visas ūkininkai parduoda patys, ir tik Jurbarke. Braške pažymėtus S. Zdanavičiaus ūkio automobilius mieste galima rasti du – prie didžiosios „Maxima“ parduotuvės ir Sodų gatvės turgelyje. 
„Visada uogas veždavome patys, tik anksčiau tekdavo nuvažiuoti ir iki Šiaulių, o dabar visas išperka jurbarkiečiai. Niekam urmu neparduodame, nors perpardavinėtojų visur daug, ir braškių daug – visokiausių. Radom savo vietą Jurbarke ir prekiaujam. Pirkėjai mus jau žino, pažįsta. Ta pati uoga ant automobilio – sako pamatę, ir perka“, – pasakoja Sodų gatvėje šį pirmadienį uogomis prekiauti pradėjusi V. Zdanavičienė. Į klausimą, ar turi konkurentų, moteris atsako, kad pagrindiniai konkurentai – Smalininkuose, kur yra ir daugiau didelių braškynų.
Bet vien ryškiu automobiliu pirkėjų nesuviliosi – žmonės ieško kokybiškos prekės. S. Zdanavičiaus ūkis dalyvauja Kaimo plėtros programoje „Tausojanti aplinką šviežių vaisių ir daržovių auginimo sistema“. Programa nustato tam tikrą augalų apsaugos produktų naudojimą, tręšimo sistemą ir kitas sąlygas, kad ūkyje būtų išaugintos išskirtinės kokybės uogos. Kokybė reguliariai tikrinama. Specialistai atlieka braškyno dirvožemio ir braškių lapų tyrimus, yra reikalavimas nuskintas uogas laikyti šaldytuve.
Tačiau šaldytuvo smalininkiečiams mažai prireikia, nes jų uogos iš braškyno iškart patenka ant prekystalio – visada šviežios.
Tikrai nepigios
Pirkėjai pastebi, kad šiemet braškės itin brangios. „Tegul pabando auginti patys, kad įsitikintų, kokios jos „pigios“, – pataria V. Zdanavičienė. 
Uogų sezonas trumpas – geras mėnuo, o darbai braškyne nutrūksta tik žiemą. „Nėra taip, kad nuskynei, pardavei – ir džiaugiesi. Darbai braškyne prasideda ankstyvą pavasarį, kai tik išeina pašalas – tada pridengiame, kad nenušaltų, kad greičiau uogos būtų. Jei įmanoma, prieš dengimą išpurename tarpueilius. Jei ne – uždengi, nudengi, tada pureni, paskui vėl dengi. Šiemet du kartus ravėjome – du kartus ir dengėme“, – pasakoja moteris. 
Ūkininkė sako, kad jokių chemijų žolėms braškyne naikinti nenaudoja, tarpueilius purena su freza, o visa kita – rankų darbas. „Trąšų truputį beriame, bet reikia labai su saiku, nes išeis į lapus ir bus po uogų. O prieš sodinimą ruošiant dirvą tręšiame organinėmis trąšomis“, – pasakoja. 
Nuskynus paskutinį derlių poilsiauti braškyno šeimininkams irgi nebus kada – prasidės ravėjimas, sodinimas – braškyną reikia atnaujinti, kasmet sodinti naujų. Ūkyje dirba trys šeimos nariai, tačiau vieni visko neaprėpia – skinti braškes įdarbina 10 žmonių, ne tik smalininkiečių, bet ir atvažiuojančių iš Jurbarko.
„Šis verslas labai priklauso nuo oro – tai nušalo, tai nudžiūvo, jei sausra. Šiemet derlius neblogas, nors ir buvo šalnų“, – sako V. Zdanavičienė. 
Braškes mėgsta ir patys braškininkai, valgo šviežias ir žiemai į šaldiklį pasideda bent du kibirus. 
Pirmoji vasaros uoga turtinga vitaminų ir mikroelementų. Braškės gerina širdies darbą, stiprina imuninę sistemą ir netgi mažina riziką susirgti vėžiu. Vitamino C braškėse daugiau nei citrusiniuose vaisiuose, daug folio rūgšties, kuri gerina atmintį. Geležies, kalio, kalcio, magnio, kurie stiprina širdį, nervus, kaulus ir dantis, braškėse irgi yra. 
Braškės pristabdo senėjimą, vartojamos kaip dietinis produktas, tinka ir grožio procedūroms. Teigiama, kad ir laimės hormonų yra braškėse – tikras stebuklas ta pirmoji vasaros uoga. 
Danutė Karopčikienė



« Atgal



Naujausias numeris

Reklama

Naujienlaiškis

Facebook