Antri metai iš eilės Jurbarko Antano Giedraičio-Giedriaus gimnazijoje paminėta Europos sveikos mitybos diena. Šiemet gimnazistai mokyklos valgykloje virė moliūgų sriubą ir ja vaišino savo draugus ir mokytojus.
Lapkričio 8-oji Jurbarko Antano Giedraičio-Giedriaus gimnazijoje tapo įsimintina diena. Minint Europos sveikos mitybos dieną pernai gimnazijoje dirbanti visuomenės sveikatos specialistė Danutė Kriščiūnienė dalijo obuolius ir ragino gimnazistus valgyti kuo daugiau vaisių ir daržovių.
Pastebėjusi, kad jaunimas ne itin mėgsta valgyti sriubą, šiemet ji moksleiviams pasiūlė patiems ją išsivirti. Įtikinusi gimnazistus, kad sriuba yra labai naudingas patiekalas, o pasitelkus fantaziją gali būti ir labai skanus, D. Kriščiūnienė į valgyklą padirbėti pakvietė dvyliktokes. Merginos pjaustė kopūstus ir moliūgus, rinko žirnelius, skuto bulves ir morkas – krovė į didžiulį puodą, kad visiems užtektų. Daržovių parūpino VšĮ „Kretingos maistas“, o kulinarijos paslaptimis su merginomis dalijosi virėjos Laima Stankevičienė, Rasmutė Mencienė ir Dalia Voverienė.
Gimnazistės stebėjosi, kad šiek tiek prieskonių, žinių ir fantazijos kiekvienam patiekalui gali suteikti neįtikėtinai pikantišką skonį, o prieskoninės žolelės ne tik pagardina valgius, bet ir labai naudingos virškinimui pagerinti bei medžiagų apykaitai suaktyvinti.
Per ilgąją pertrauką valgykloje susirinkę gimnazistai šypsodamiesi nešėsi prie stalelių saule švytinčius moliūgų sriubos dubenėlius, o paragavę stebėjosi, kodėl anksčiau tokios sriubos mokyklos valgykloje nebūdavo. Prie karštos sriubos labai tiko ir juoda duona, kuria pietaujančius vaišino tautiniais rūbais vilkinčios merginos.
Išėję iš valgyklos gimnazistai ilgokai studijavo specialiai Europos sveikos mitybos dienai išleisto stendo „Kasdieninės mūsų duonos duok šiandien ir visados“ informaciją. Jauni žmonės apie sveiką mitybą nesusimąsto, dažnai vietoj karštų pietų pasigriebia ir ryte praryja bandelę ar sumuštinį. Tuo tarpu bene tiek pat mokyklos valgykloje kainuoja ir nepalyginamai vertingesnė sriubos lėkštė.
Po renginio klausimais apipylę visuomenės sveikatos specialistę D. Kriščiūnienę gimnazistai dar ilgokai diskutavo, kokie produktai yra sveiki ir ką iš jų galima būtų pasigaminti namuose, o už pagalbą rengiant sveiko maisto akciją dėkojo mokyklos valgyklos darbuotojoms, dailės mokytojai Nijolei Kurtinaitienei bei socialinėms pedagogėms Nijolei Greičiuvienei ir Romai Pikturnaitei.
Danutė Bakaitytė