Gaivūs vasariški orai ir toliau diktuoja meniu – už lango šviečiant saulei tik ir norisi lengvų patiekalų. Tokiomis dienomis bene dažniausias pasirinkimas būna vištiena, kuri apskritai neretai puikuojasi tiek suaugusiojo, tiek vaiko lėkštėje – ji ir maistinga, ir lengvai paruošiama. Tačiau kartais ragaujant vištieną dieną iš dienos pritrūkstama idėjų, išsisemiama naujų receptų, ką galima dar skanaus pagaminti. Esant tokiai situacijai lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos meistrai kviečia atrasti naujus derinius su vištienai netikėtais ingredientais, pavyzdžiui, lietuviškomis braškėmis.
„Vištiena yra išties puikus mėsos pasirinkimas tiems, kurie nori pasigaminti maisto visai savaitei ir per daug nesukti sau galvos bei laiko stoviniuojant prie puodų šiltomis dienomis. Išsisėmus idėjų naujiems receptams netikėti kulinariniai eksperimentai gali paįvairinti patiekalus su vištiena, kai ji ima pabosti ar norisi naujų skonių. Pavyzdžiui, visą savaitę prekybos tinkle pasirūpinus didesniu kiekiu vištienos filė už ypač mažą kainą galėsite ne tik drąsiai eksperimentuoti, bet ir pasirūpinti patiekalais bent kelioms dienoms į priekį. Svarbiausia – nebijokite ieškoti naujų skonių, išbandyti išskirtinius, tačiau nebrangius derinius, kurie gali maloniai nustebinti“, – sako lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė.
Netikėti deriniai maloniai nustebins
Pavyzdžiui, puikia paskata kulinariniams eksperimentams su vištiena gali tapti lietuviškos braškės. Nuo pat gegužės džiuginę vasariški orai šiomis uogomis šiemet leido pradėti mėgautis kaip niekada anksti, todėl Indrės Trakimaitės-Šeškuvienės teigimu, įpusėjus braškių sezonui jomis reikėtų suspėti pasimėgauti su kaupu.
Pagal sezoniškumą valgyti įvairius vaisius, uogas bei daržoves rekomenduoja ir patys dietologai. Pasak jų, sezoninių produktų įtraukimas į pirkinių krepšelį yra puikus būdas aprūpinti organizmą svarbiausiais vitaminais, paįvairinti valgiaraštį, ypač, kad šiuo metu jų galima įsigyti už reikšmingai mažą kainą.
„Nors braškės daugeliui asocijuojasi su uogienėmis ir desertais, šios gaivios uogos iš tiesų tinka įvairiausiems patiekalams, pavyzdžiui, gaivioms salotoms su vištiena ar netgi šaltai sriubai – gaspačui. Be to, tokie eksperimentai nereikalauja didelių išlaidų, nes visus reikalingus produktus galima susidėti į prekių krepšelį reikšmingai pigiau“, – sako prekybos tinklo atstovė ir dalinasi kulinarijos meistrų pasidalintais receptais, tarp kurių ir vištienos bei braškių salotų derinys.
Įdaryta vištienos filė
Nesudėtingas patiekalas puikiai tinkantis ir pietums, ir vakarienei. Jam paruošti reikės:
- 2 vnt. šviežios viščiukų broilerių filė;
- 210 g mėgstamo sūrio;
- 3 v. š. miltų;
- 1 saldžios raudonosios paprikos;
- 2 kiaušinių;
- 4–5 v. š. maltų džiūvėsėlių;
- 2 skilt. česnako;
- druskos, pipirų (pagal skonį).
Gaminimas. Pasiruoškite įdarą: sutarkuokite mėgstamą sūrį ir trečdalį jo sumaišykite su susmulkinta raudonąja paprika bei smulkintu česnaku. Vieną broilerių filė šoną įpjaukite, padarykite kišenėlę ir į jos vidų sudėkite pasigamintą įdarą.
Tuomet krūtinėles iš abiejų pusių apibarstykite druska ir pipirais, apvoliokite miltuose, kiaušinio plakinyje, džiūvėsėliuose ir pakepkite keptuvėje, kol abi pusės šiek tiek apskrus. Taip paruoštas krūtinėles sudėkite į gilesnį kepimo indą, ant viršaus užberkite likusį tarkuotą sūrį ir apie 20 minučių kepkite iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje.
Vištiena su makaronais vietnamietiškai
Mėgstantiems Tolimųjų Rytų virtuvę patiks vietnamietiškai paruošta vištiena, kuriai reikės:
- 500 g šviežios viščiukų broilerių filė;
- 170 g mėgstamų makaronų;
- 4 vnt. morkų;
- 3 vnt. aitriųjų paprikų;
- 4 skilt. česnako;
- 2 v. š. rudojo cukraus;
- 6 v. š. žaliosios citrinos sulčių;
- 6 v. š. aliejaus;
- 8 žaliojo kopūsto lapų;
- kitų žalumynų (pagal skonį).
Gaminimas. Supjaustykite griežinėliais čili pipirus ir padėkite į šalį. Smulkintą česnaką, rudąjį cukrų, citrinos sultis ir aliejų sumaišykite iki vientisos masės.
Vištieną virkite apie 25–30 min. Išvirusią filė suplėšykite dviem šakutėmis ir užpilkite šiek tiek pasigaminto padažo, kad įsigertų skonis. Per tą laiką išvirkite makaronus pagal jų ruošimo instrukcijas ir pakaitinkite likusį padažą. Išvirusius makaronus sudėkite į pakaitintą padažą ir kepkite ant ugnies 5 minutes nuolat maišydami. Salotoms smulkiai supjaustykite morkas ir kopūstą, įmaišykite žalumynus. Viską – vištieną, makaronus ir daržoves sumaišykite kartu.
Salotos su vištiena ir braškėmis
Nors braškes dažniausiai valgome vienas, o prisivalgę – gaminame desertus ar uogienes, šios uogos puikiai tinka ir pikantiškiems patiekalams, pavyzdžiui, gaivioms salotoms. Joms paruošti reikės:
- 300–400 g šviežios viščiukų broilerių filė;
- 300 g braškių;
- 2 avokadų;
- špinatų arba kitų mėgstamų salotų, žalumynų;
- 4 š. alyvuogių aliejaus;
- 1 v. š. klevų arba kito mėgstamo sirupo (pagal norą);
- mėgstamų riešutų (pagal norą);
- 1 a. š. džiovinto malto česnako;
- žiupsnelio rūkytos paprikos;
- druskos, pipirų, džiovintų prieskoninių žolelių (pagal skonį).
Gaminimas. Paprieskoniuokite vištieną ir paruoškite ją kepimui orkaitę įkaitinę iki 220 laipsnių temperatūros. Orkaitei įkaitus dėkite kepti vištieną apie 20 minučių. Kai filė bus iškepusi, leiskite jai atvėsti, o kol laukiate – ruoškite salotas bei padažą joms.
Į gilią lėkštę sudėliokite nuplautas mėgstamas salotas – ar tai špinatus, ar žalumynų mišinį, ar kt. Susmulkinkite į kubelius avokadą, supjaustykite braškes ir paskirstykite lėkštėje. Tuomet imkitės ruošti padažą – į smulkintuvą sudėkite braškes, porą šaukštelių aliejaus, prieskonius, mėgstamą sirupą ir sutrinkite iki vientisos masės.
Atvėsusią vištieną dėkite ant salotų ir apšlakstykite patiekalą padažu, jei norisi viską papuoškite mėgstamais riešutais.
Braškių ir pomidorų gaspačas
Na, o norintiems savo šeimą ar svečius nustebinti itin netikėtu patiekalu su braškėmis, „Maximos“ kulinarijos meistrai rekomenduoja išbandyti šaltą sriubą – braškių gaspačą, kuriam paruošti reikės:
- 700 g braškių;
- 300 g pomidorų;
- 300 g agurkų;
- 1 aitriosios paprikos;
- 1 raudonojo svogūno;
- 2 skilt. česnako;
- 1/3 puodelio migdolų;
- 1/3 puodelio alyvuogių aliejaus;
- 3 v. š. balzaminio acto;
- druskos ir pipirų (pagal skonį);
- mėgstamo sūrio (papuošimui).
Gaminimas. Nulupkite ir susmulkinkite agurkus, pomidorus, svogūną bei česnako skilteles. Pusiau perpjaukite aitriąją papriką, išskobkite sėklytes ir susmulkinkite.
Vaisius, uogas, daržoves, riešutus suberkite į trintuvą ir trinkite iki vientisos masės. Pagardinkite druska, balzaminiu actu ir alyvuogių aliejumi. Kelioms valandoms gaspačą įdėkite į šaldytuvą. Patiekite papuošę pipirais ir trupintu mėgstamu sūriu. Skanaus!