Pirmojo įspūdžio galia: kodėl degustuojant ir patiekiant maist...

Pirmojo įspūdžio galia: kodėl degustuojant ir patiekiant maistą svarbus ne tik skonis? (0)

2020-11-30

Kuomet siekiate įsigyti naują namų apyvokos prietaisą ar automobilį, visuomet svarbu jį pirmiausia išbandyti, o tik vėliau priimti lemiamą sprendimą – pirkti ar nepirkti. Maiste ši taisyklė taip pat galioja, tačiau ji pritaikoma kiek kitaip – degustuojant ir savu skrandžiu įsitikinant, jog ateityje patiektas maistas ar gėrimai nenuvils ne tik šventės šeimininkų, bet ir jų svečių. Ši praktika taip pat itin svarbi tuomet, kai siekiama atidaryti naują maitinimo įstaigą ir norima įsitikinti, jog sudarytas meniu patenkins visus išalkusių bei ištroškusių klientų norus, pamalonins jų skonio receptorius.

Nepaisant to, tiek valgymo, tiek ir degustavimo procesai prasideda visai ne nuo jau minėtų skonio receptorių, - kiekvieno kąsnio ir gurkšnio kelionė skrandžio link prasideda sulig pirmuoju patiekalo pamatymu. Net ir nedidelis kiekis klientui siūlomo paragauti maisto gali būti itin reikšmingas tuomet, kai siekiama tobulinti patiekalo kvapų gamą, konsistenciją, spalvas, tačiau ne ką mažiau reikšminga būna ir kliento nuomonė apie tai, kaip maistas yra patiekiamas, t.y. kokiuose induose?

 Mažiems vieno kąsnio sumuštinukams ar šokoladui specialaus patiekimo indo gali nė neprireikti, tačiau ypatingiems skoniams degustuoti yra privalu naudoti tam pritaikytus indus. Ragauti vyną ar kitus gėrimus patariama tik iš stiklinių taurių, kadangi kitos medžiagos galimai pakenktų gėrimo skonio savybėms, o štai įmantrūs degustaciniai šaukštai naudojami tuomet, kai skanaujamas patiekalas pasižymi išskirtine konsistencija, pvz. yra birus ar, atvirkščiai, itin standus, jį lengva tepti. 

Nesunku įsiminti tai, jog skirtingi skoniai lemia skirtingus, bet vienodai profesionalius jų patiekimo būdus. Visgi, kuomet degustacijos vyksta gryname ore, švenčių, festivalių ar mugių metu, organizatoriai neretai neturi galimybių naudoti brangius degustavimo indus, todėl naudoja vienkartines jų alternatyvas. Pastarosios ne ką mažiau ypatingos siekiant, jog asmuo susiformuotų teigiamą pirmąjį įspūdį apie jam pasiūlytą maisto produktą, tačiau ir čia galioja tam tikros taisyklės. Pavyzdžiui, vienkartiniai indeliai ledams geriausiai atskleis būtent šio saldėsio skonio savybes, o nedidelės, vienkartinės vieno gurkšnio taurės bus tinkamiausios gėrimams pilstyti.

Idealiai patiekalo skonį papildantis indas yra neatsiejama valgymo potyrio dalis, todėl jos ignoruoti nepataria net garsiausi skonio specialistai. Vis dėlto, maistui patiekti skirtus indus svarbu rinktis ne tik pagal patiekalo savybes, tačiau ir pagal aplinką, kurioje juo bus mėgaujamasi.

Užsak. Nr. 1232.



« Atgal



Sponsored Videos

Naujausias numeris

Reklama

Naujienlaiškis

Facebook