Teorija – sausa šaka, todėl padavėjo barmeno specialybės Smalininkuose besimokantys jaunuoliai džiaugiasi, kad kasmet Kaziuko mugėje Viešvilėje gali įrengti kavinę ir pajusti tikrą darbo skonį.
Prieš mugę viešviliečiai organizatorių klausinėja – ar kavinukė bus? Šiemet Smalininkų TVM kavinukė, jau turinti „Boružėlės“ pavadinimą, dešimtą kartą kvietė užsukti mugės lankytojus ir siūlė jiems saldumynų, kokteilių, kavos, ledų…
Kartu su labiau patyrusiomis antrakursėmis kavinukėje dirbo ir pirmakursės Evelina, Rugilė, Judita ir Justina. „Pajutom, ką reiškia būti padavėja“, – jau po mugės sakė merginos.
O ką reiškia? „Iš pradžių net rankos drebėjo. Turi būti labai vikrus, su aukštakulniais nepalakstysi“, – ryškiausius įspūdžius išsakė merginos ir tvirtino, kad dirbti labai smagu ir sekėsi: nieko neišpylė, nesudaužė, nieko neapipylė – tai būtų pats nemaloniausias dalykas.
Jos darė sluoksniuotus kokteilius, ščerbetus, vaisių desertus, užkandėles – tik tiek, nes padavėjai barmenai patys nei verda, nei kepa. „Boružėlės“ kavinukėje – tik spėk suktis: aptarnauti, paimti pinigus, rašyti sąskaitas, pačioms teko ir indus plauti.
Padavėjas barmenas, kaip pastebėjo pirmąkart dirbusios merginos, turi būti labai sąžiningas ir draugiškas, juk pinigai dedami į vieną kasą. „Net ir arbatpinigiai – jų irgi gavome ir dėjome kartu“, – sakė Evelina.
Barmenui svarbi ir išvaizda – vienodai baltomis palaidinėmis apsirengusios, ant kairės rankos persimetusios baltą servetėlę padavėjo barmeno specialybę pasirinkusios merginos vienodai mandagiai priėjo prie kiekvieno kliento, visiems nusišypsojo ir atnešusios užsakymus dovanų pridėdavo gerą nuotaiką.
Specialybės mokytoja Elena Valeikienė mano, kad pirmakursės jau įsitikino, kas svarbiausia ir išbandė save pasirinktoje specialybėje.
Mokytis joms dar liko dveji metai, o nuo rugsėjo šią specialybę galės rinktis ir baigusieji dvylika klasių.
Teorija – svarbu, bet įdomiau praktika – taip mano būsimosios padavėjos barmenės.