Tradiciniai Kūčių ir Kalėdų patiekalai – silkė, kūčiukai ar aguonpienis – daugeliui vis dar yra pagrindiniai šventinio stalo akcentai. Tačiau pastaraisiais metais per žiemos šventes ant Lietuvos gyventojų stalų vis dažniau atsiduria kur kas įvairesni patiekalai, rodo „Lidl“ užsakymu atlikta reprezentatyvi apklausa.
Jos metu paaiškėjo, kad beveik kas trečias respondentas (31 proc.), nors ir stengiasi išlaikyti švenčių tradicijas, vertina netradicinius patiekalus. Vienas iš penkių apklaustųjų (18 proc.) pats mėgsta eksperimentuoti su šventiniu meniu.
Tradiciniai žiemos švenčių patiekalai, prie kurių skonio daugelis esame įpratę nuo vaikystės, vis dar išlieka svarbia šventinio stalo dalimi. Tačiau pastaraisiais metais šalia jų atsiranda vis daugiau gurmaniškų pasirinkimų. Matome, kad šventiniuose gyventojų pirkinių krepšeliuose atsiduria vis įvairesni produktai: nuo egzotiškų prieskonių iki aukščiausios kokybės žuvies ar jūros gėrybių. Pirkėjai ieško įkvėpimo iš pasaulio virtuvių, todėl perka ingredientus sušiams, sevičei, taip pat eksperimentuoja su netikėtais skonių deriniais“, – pastebi „Lidl Lietuva“ rinkodaros departamento vadovė Neringa Podkopajeva.
Apklausos rezultatai atskleidžia, kad požiūris į šventinius patiekalus labiausiai skiriasi tarp amžiaus grupių. Maždaug kas trečias 18–29 metų amžiaus respondentas teigia, kad eksperimentuoti su Kūčių stalo patiekalais jiems yra įdomu. Tai rodo didesnį jaunimo atvirumą netradiciniams skoniams, kuriuos vis dažniau įkvepia užsienio virtuvės.
60–74 metų amžiaus grupėje prioritetas vis dar dažniau teikiamas tradicijoms – net 42 proc. apklaustųjų mano, kad Kūčių tradicijos yra svarbios ir jų būtina laikytis. Įdomu tai, kad šie skirtumai pastebimi ne tik pagal amžių, bet ir pagal gyvenamąją vietą: netradicinius patiekalus dažniau renkasi didmiesčių gyventojai.
Lašiša – šventinio stalo pažiba
Lašiša, kuri pastaraisiais metais daugeliui tapo neatsiejama šventinio stalo dalimi. Šios žuvies universalumas leidžia patenkinti tiek tradicijų gerbėjus, tiek naujų skonių ieškotojus. Klasikinių patiekalų mėgėjai lašišą gali derinti su Lietuvoje įprastais garnyrais, tokiais kaip bulvės ar keptos daržovės, o drąsesniems siūloma atrasti pasaulio virtuvių įkvėptus receptus: lašišos sevičę ar tartarą.
„Lidl“ ekspertai siūlo išbandyti lengvai paruošiamą lašišos sevičę ir tartarą. Šie netradiciniai patiekalai ne tik nustebins svečius, bet ir įneš naujų skonių į jūsų šventinį meniu.
Lašišos sevičei reikės:
200 g šviežios lašišos filė
1 žaliosios citrinos sulčių
1 mažo raudonojo svogūno
1 avokado
1 nedidelės aitriosios paprikos
Druskos ir pipirų pagal skonį
Alyvuogių aliejaus
Lašišos filė supjaustykite mažais kubeliais ir sudėkite į dubenį. Užpilkite žaliosios citrinos sultimis, įberkite druskos ir pipirų, gerai išmaišykite ir palikite marinuotis apie 10 minučių. Tuo metu smulkiai supjaustykite raudonąjį svogūną, avokadą ir aitriąją papriką. Supjaustytus ingredientus įmaišykite į marinuotą lašišą. Iš sevičės lėkštėje suformuokite tolygų cilindrą ir patiekite apšlakstę alyvuogių aliejumi.
Lašišos tartarui reikės:
200 g šviežios lašišos filė
1 šaukštelio Dižono garstyčių
1 šaukšto kaparėlių
1 mažo raudonojo svogūno
1 šaukšto citrinos sulčių
Šviežių krapų
Druskos ir pipirų pagal skonį
Alyvuogių aliejus
Lašišos filė supjaustykite labai smulkiais kubeliais ir sudėkite į dubenį. Smulkiai supjaustykite raudonąjį svogūną, kaparėlius ir krapus. Į lašišą įmaišykite Dižono garstyčias, citrinos sultis, kaparėlius, svogūną ir krapus. Pagardinkite druska, pipirais ir šlakeliu alyvuogių aliejaus. Viską gerai išmaišykite ir patiekite su skrudinta duona arba trapučiais. Skanaus!