Miško paklotę jau trypia pirmieji pavasario grybautojai. Šiuo metu akį traukia dailiai korėti briedžiukai, tačiau neretas juos vis dar painioja su nuodingaisiais bobausiais. Miške galime sutikti ir daugiau panašių grybų, kurių valgymas gali baigtis gomurio euforija arba mirtimi.
„Valgoma – sąlyginis dalykas. Briedžiukai visiškai valgomi. Aukšliavarpiai, panašūs į briedžiukus, nors valgomi, bet juos reikia gerai nuvirinti, o štai bobausius reikia gerai mokėti gaminti, jie labai nuodingi. Net pagaminus taip, kaip reikia, ne visi žmonės juos gali valgyti, šie grybai gali sukelti alerginių reakcijų. O jeigu bobausiai pagaminti netinkamai, tuomet galima ir labai smarkiai apsinuodyti. Jeigu nepažįstate šių grybų, neskiriate jų, nerekomenduoju grybauti“, – LRT.lt teigia Gamtos tyrimų centro mikologijos laboratorijos direktorė dr. Jurga Motiejūnaitė.
Lietuvoje auga daug briedžiukų, tačiau lietuviai šių grybų dar nėra atradę. Štai Vakarų šalyse briedžiukai vertinami ir mėgstami, o pirmieji, kol jų dar ne tiek daug, ir kainuoja brangiai.
Bobausis / BNS nuotr.
Tačiau mikologė dr. J. Motiejūnaitė nerekomenduoja visiems eiti į mišką ieškoti šių grybų, nes briedžiukus nesunku supainioti su panašiai atrodančiais minėtais grybais aukšliavarpiais arba bobausiais. „Visi jie rudi, visi su baltu kotu, – nusijuokia mikologė. – Briedžiukai auga tik lapuočių miškuose arba kartais soduose, sodybose, bobausių viena rūšis gali augti lapuočių arba mišriuose miškuose, o kita jų rūšis – spygliuočių miškuose. Jeigu žmogus nemoka atskirti, neįmanoma jam pasakyti, kaip atskirti.“
Vis dėlto šioks toks vizualus skirtumas yra: bobausiai labiau primena smegenis, o briedžiukai ir aukšliavarpiai yra korėti, primena bičių korį. „Bet primenu, aukšliavarpius reikia labai gerai nuvirti“, – įspėja grybų ekspertė.
Bobausis / Vida Press nuotr.
Tačiau miške grybų karą su žmonėmis žaidžia ne tik briedžiukai ir bobausiai. Yra ir dar viena grybų rūšis, kurią galime valgyti, tačiau gerai nepažinodami grybų galime mirtinai apsirikti:
„Nežinau, ar jau pradėjo dygti, bet avižėlės, kitaip dar vadinamos pavasarinėmis balteklėmis, yra pavasarinis valgomas grybas, bet jį taip pat reikia labai gerai pažinti, nes greta gali augti mirtinai nuodingas grybas – rausvėjančioji plaušabudė“, – atkreipia dėmesį dr. J. Motiejūnaitė.
Taigi, nors grybai miškan kviečia, pirmuosius pavasario grybus rinkite ir valgykite itin atsakingai!
Grybautojai MINDO MIŠKO PAKLOTĘ…kad miškų beveik nebeliko, tik kelmai ir išmalta paklotė bei visi keliai.