Totorių virtuvėje vyrauja sotūs ir lengvai paruošiami patiekalai. Lietuvos totoriai iki šių dienų išsaugojo tradicinę virtuvę, kuri tapo kulinariniu paveldu. Paruošti tradicinius patiekalus yra gana paprasta – tereikia vadovautis pateikiamomis instrukcijomis. Taigi, jūsų dėmesiui – trys tradiciniai totoriški receptai.
Šimtalapis
Jums reikės:
- 1000 g miltų
- 50 g mielių
- 250 ml pieno
- 5 kiaušinių
- 300 g aguonų
- 200 g razinų
- Cukraus
- 400 g sviesto
Kaip gaminti?
Mieles sumaišykite su šiltu pienu ir žiupsneliu cukraus. Išplakite kiaušinius, sumaišykite su šiltu pienu, mielėmis ir miltais. Palikite kilti maždaug 30 minučių.
Išminkykite tešlą ir padalinkite į šešias dalis. Iš kiekvieno tešlos gabalėlio iškočiokite paplotėlį, aptepkite tirpintu sviestu ir uždenkite kepimo popieriumi. Palikite šiltoje vietoje maždaug valandą. Kiekvieną paplotėlį iškočiokite plonu sluoksniu, vėl patepkite sviestu ir pabarstykite cukrumi. Dėkite ant lentos. Tą patį padarykite su likusiais tešlos paplotėliais ir uždėkite vieną ant kito. Ant vieno krašto suberkite sumaltas aguonas (viena linija).
Visą plotą pabarstykite brinkintomis razinomis. Susukite į ritinį, valandą palaikykite šiltoje vietoje. Kepkite vidutiniame karštyje maždaug valandą. Iškeptą šimtalapį pabarstykite cukraus pudra.
Beliašai
Jums reikės:
- 600 g miltų
- 200 ml pieno
- 2 valg. š. aliejaus
- 10 g sausų mielių
- 1 arb. š. druskos
- 1 arb. š. cukraus
- 500 g maltos mėsos
- 1 svogūno
- 3 česnako skiltelių
- Maltų juodųjų pipirų (pagal skonį)
Kaip gaminti?
Į didelį dubenį persijokite miltus, suberkite cukrų, druską ir sausas mieles. Įpilkite aliejaus ir išmaišykite. Pašildykite pieną ir supilkite į miltus, išmaišykite. Uždenkite maistine plėvele ir pusantros valandos palaikykite šiltoje vietoje.
Maltą mėsą sumaišykite su smulkintu svogūnu ir česnaku, įpilkite šlakelį šilto vandens. Įberkite maltų juodųjų pipirų ir išmaišykite.
Tešlą padalinkite į vienodo dydžio gabalėlius, dėkite mėsos įdarą ir formuokite beliašus.
Beliašai kepami keptuvėje su įkaitintu aliejumi. Kepkite ant vidutinio kaitrumo ugnies iš abiejų pusių.
Pyragėliai su žuvimi
Jums reikės:
- 500 g sluoksniuotos tešlos
- 200 g žuvies filė
- 2 valg. š. sojos padažo
- 1 valg. š. varškės
- 1 valg. š. grietinės
- 50 g fermentinio sūrio
- 1 kiaušinio
Kaip gaminti?
Žuvies filė supjaustykite mažais kubeliais ir apipilkite sojos padažu. Galima įmaišyti smulkintų žolelių, pavyzdžiui, krapų ar petražolių.
Atitirpinkite šaldytą tešlą.
Varškę sumaišykite su grietine.
Sutarkuokite sūrį.
Sluoksniuotą tešlą supjaustykite 10×10 cm kvadratėliais, dėkite žuvies įdarą, o ant viršaus – šiek tiek varškės, sumaišytos su grietine. Užspauskite kraštus, tačiau pats pyragėlio vidurys turi likti atviras. Į vidurį dėkite tarkuoto fermentinio sūrio.
Aptepkite plaktu kiaušiniu.
Kepkite maždaug 20 minučių 180 laipsnių temperatūroje.