„Oi grybai grybai, jūs patieka mano, kas jūsų nevalgo – nieko neišmano“: taip linksmai dainuodavo dzūkai, krepšiais nešini grybų rinkti. Nors iki grybavimo sezono – dar toli, ragauti juos galime visus metus. Kaip grybus paruošti ir kokie receptai gali papuošti jūsų šventinį Velykų stalą, pasakoja „Lidl“ ambasadorius, Dzūkijos krašto mylėtojas ir virtuvės šefas Vytaras Radzevičius.
„Užkietėję grybautojai sako, kad yra tik du grybai: baravykai ir „lepeškos“, arba voveraitės. Gal ir būtų galima ginčytis, tačiau faktas, kad šie du grybai yra vieni populiariausių, o patiekalai su jais tikrai džiugina tuos, kurie išmano jų gerąsias savybes bei vertina išskirtinį skonį“, – sako V. Radzevičius.
Voveraitės su grietine: paprastume slypintis nuostabus skonis
Anksčiau konservuoti grybai būdavo retas delikatesas, traukiamas iš sandėliukų tik per didžiąsias šventes. Tačiau dabar jais mėgaujamasi kur kas dažniau.
„Svečiai, ypač tie iš miesto, labiausiai laukdavo šio paprasto, tačiau jų gardumynu laikomo, patiekalo. Šiais laikais viskas yra daug lengviau, nes konservuotų voveraičių, kelmučių ar kitų miško skanėstų galima ragauti kone kas dieną. Vis dėlto, retas kuris bus išbandęs šį kadaise kone delikatesu laikytą ir taip visų lauktą receptą“, – pasakoja virtuvės šefas ir paaiškina, kad tokį patiekalą pagaminti užtruks vos kelios minutės, o įspūdžiai išliks ilgam.
Jums reikės:
400–500 gramų konservuotų „Deluxe“ voveraičių
200 g „Pilos“ grietinės
1 vidutinio svogūno
Žiupsnelio druskos, pipirų
Šviežių krapų, petražolių papuošimui
Virtų bulvių patiekimui
Didesnes voveraites perpjaukite pusiau arba į keturias dalis, jei mėgstate smulkiau. Susmulkinkite svogūną.
Suberkite svogūnus ir voveraites į dubenį, pagadinkite druska bei pipirais ir gausiai išmaišykite su grietine.
Paruoštas voveraites patiekite su virtomis bulvėmis ar tiesiog juoda duona. Užberkite šviežių krapų ar petražolių. Paprasčiau nebūna, o skonis tikrai šventinis.
Baravykų užtepėlė – ir mažiems, ir dideliems
Kaip šmaikštauja V. Radzevičius, „ginkdie apie grybus negalime kalbėti, nepaminėdami baravyko: tikro miškų karaliaus, kurio karūna tvirtai laikosi kiek save pamenu. Ne tik karūna verta dėmesio, bet ir skonis, tekstūra ir visas su tuo susijęs valgymo malonumas. Baravykus galime kepti, troškinti, marinuoti, net rauginti, esu girdėjęs.“
Vienas skanesnių, „Lidl“ ambasadoriaus V. Radzevičiaus mėgstamų receptų šventėms – baravykų užtepėlė, kurią lengva paruošti ir kur puikiai dera prie Velykų pažibos – kiaušinių.
Patiekalui reikės:
300 gramų šaldytų „Deluxe“ pjaustytų baravykų
100 gramų kreminio sūrio
1 mažo svogūno
2 skiltelių česnako
2 v. š. „Pilos“ sviesto
Šlakelio citrinos sulčių
Druskos ir pipirų pagal skonį
Šviežių petražolių, kitų žalumynų papuošimui
Skrudintos duonos, trapučių, kitų užkandžių
Iš pradžių susmulkinkite svogūną bei česnaką.
Keptuvėje ištirpinkite sviestą. Sudėkite smulkintą svogūną ir kepkite apie 5 minutes, kol suminkštės. Sudėkite pjaustytus baravykus ir kepkite, kol išgaruos skystis bei apskrus grybai. Galiausiai, sudėkite smulkintą česnaką ir pakepinkite dar 1–2 minutes. Nukelkite nuo ugnies ir palikite atvėsti.
Masei atvėsus, sudėkite ją į maisto trintuvą. Kartu įdėkite kreminio sūrio, įberkite druskos, pipirų, įpilkite citrinos sulčių. Sutrinkite viską iki vientisos masės.
Patiekite baravykų užtepėlę su skrudinta duona, trapučiais, pjaustytomis daržovėmis, kitais užkandžiais. Papuoškite užtepėlę petražolių lapeliais, kitais žalumynais.
Grybų „risotto“ su grikiais
Velykos – viena pagrindinių metų švenčių, tad ir trečią patiekalą, kupiną grybų skonio, siūlo virtuvės šefas V. Radzevičius. Tačiau jo pasiūlymas – kiek netradiciškas: tai – grybų ir grikių daugiaryžis („risotto“).
„Gal ne „risotto“, o labiau „grikotto“, bet tai – ne ką prastesnė šio legendinio patiekalo versija. Grikiai ir grybai dera ne tik todėl, kad jie vieni kitus papildo. Šis duetas, kaip ir aš, yra tikri Dzūkijos ambasadoriai. Niekur kitur Lietuvoje tokio recepto nesurastum, anei sugalvotum. Todėl kas kartą patiekdamas ant stalo sakau, kad šiame patiekale girdėti pušynų ošimas, traškančios samanos ir gavus miško kvapas“, – tvirtina „Lidl“ ambasadorius V. Radzevičius.
Jums reikės:
200 gramų grikių
300–350 gramų konservuotų „Deluxe“ grybų: baravykų, voveraičių ar grybų mišinio
1 mažo svogūno
2 skiltelių česnako
500 ml karšto daržovių sultinio
2 v. š. alyvuogių aliejaus
Žiupsnio tarkuoto parmezano arba kito kietojo sūrio
Druskos, pipirų pagal skonį
Šviežių petražolių papuošimui
Pirmiausia, susmulkinkite svogūną ir česnaką. Keptuvėje arba storadugniame inde įkaitinkite aliejų ir suberkite smulkintą svogūną. Kepkite ant vidutinės ugnies, kol suminkštės, ir tada dar 1 minutę pakepinkite česnaką.
Griežinėliais supjaustykite grybus. Sudėkite juos į keptuvę ir kepkite apie 5–7 minutes, kol išsiskirs ir išgaruos skystis, o grybai – apskrus. Po to suberkite išvirusius grikius ir viską gerai išmaišykite.
Po truputį – po vieną samtį – pilkite karštą daržovių sultinį ir maišykite tol, kol jis susigers į ruošiamą masę. Taip pasieksite klasikiniam „risotto“ būdingą kreminę konsistenciją.
Viską troškinkite apie 15–20 minučių, kol grikiai suminkštės, bet dar išlaikys formą.
Grikiams išvirus, pagardinkite patiekalą druska ir pipirais. Jei norite dar daugiau kremiškumo, įmaišykite tarkuoto kietojo sūrio.
Patiekite patiekalą karštą, apibarstę šviežiomis petražolėmis ir dar trupučiu sūrio. Skanaus!
Šiuo metu Lietuvoje veikia 81 „Lidl“ parduotuvė 29 šalies miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje, Palangoje, Elektrėnuose, Visagine, Šilutėje, Radviliškyje, Vilkaviškyje, Druskininkuose, Rokiškyje, Kaišiadoryse, Nemenčinėje, Gargžduose, Molėtuose ir Jurbarke.