Pirmosios soduose ir daržuose prinoksta braškės ir iškart atsiranda ant mūsų stalo. Šviežios, ką tik iš lysvės jos ne tik gražios, skanios, bet ir sveikos. Kad atsivalgytum raudonšonių gražuolių, prisirpusių mamos darže, verta keliauti į tėviškę net šimtus kilometrų. Šiandien „Trijų kampų” virtuvėje ragausime smalininkietės Reginos Anelauskienės darže prisirpusių braškių ir kepsime tortą pagal jos išbandytą receptą.
Smalininkietė Regina Anelauskienė turi dvi aistras – rankdarbius ir virtuvę. Abu šie pomėgiai perimti iš mamos, Jurbarke gyvenančios Felicijos Bacevičienės. Dvyliktokė Reginos dukra Austėja dažnai klausia: „Mama, kada tu išlįsi iš virtuvės”, bet tik todėl, kad ten liktų vietos jai, mat Austėja irgi mėgsta šeimininkauti, ypač – išbandyti naujus receptus.
R. Anelauskienės vaikai nuo vaikystės valgė tik mamos darytus patiekalus. Austėja pabrėžia, kad gimtadienių žvakutės visada degdavo tik ant mamos keptų tortų. Dabar valgytojų namie mažiau, nes sūnūs baigė mokslus ir ragauti mamos patiekalų parvažiuoja rečiau, vyras vasaromis išvyksta padirbėti į svečias šalis.
Tačiau ilgąjį Joninių savaitgalį Regina laukė brangiausių svečių – vyresnėlis Andrius sugrįžo pasisvečiuoti į tėviškę iš Švedijos, kur baigęs Vilniaus universitete ekonomikos studijas ir ISM magistrantūrą dirba banke, o jaunesnysis, Justinas, parvežė parodyti Vilniaus Gedimino technikos universiteto bakalauro diplomą. Laukdama kepė tortą. Žinoma, su braškėmis. Ar gali būti kitoks, kai laukuose sirpsta skaniausios vasaros uogos?
„Andrius iš Stokholmo skambino ir klausė ar jau priskyniau braškių?” – pasakoja Regina, kuri dabar braškių augina nebedaug – tik savo malonumui, pasportavimui ir didelei šeimynai pavalgyti. Nes braškes galima valgyti visus metus. Tiesa, Regina dabar jau nebedaro kompotų (skaniausias būdavo braškių su agrastais), neverda uogienių, ką darydavo, kai vaikai buvo maži, tačiau daug uogų įsideda į šaldiklį. „Šaldytose braškėse vitaminų tris mėnesius išlieka tiek pat kaip šviežiose, paskui mažėja, bet juk ir nelaikome jų iki šviežių”, – sako Regina.
Ypatingos progos tortui Regina prisiminė seną receptą, pagal kurį dar jaunystėje kepdavo. Varškės ir braškių tortas išėjo nepaprastai gražus ir skanus, net „Trijų kampų” skaitytojams paragauti jo neliko – svečiai viską suvalgė. Tačiau recepto Regina neslepia – kiekviena šeimininkė gali išsikepti ir šeimyną pamaloninti.
Skaitytojams pavaišinti Austėja suplakė pieno kokteilį su braškėmis. Tas kokteilis Anelauskų šeimoje irgi turi savo istoriją – jį visi vaikai nuo mažens noriai gerdavo ir vienas nuo kito išmoko jį gaminti. Pieno, nors Anelauskai specialiai laikė karvę, vaikai ne itin mėgo gerti, o kokteilis su pačių užaugintomis braškėmis – skanu, maistinga, sveika – ar gali kas būti geriau?
Tirštam pieno kokteiliui reikia litro pieno, 3 stiklinių nuvalytų braškių, 2 šaukštų cukraus, 2 šaukštelių vanilinio cukraus, pusės banano, galima įdėti ir porą šaukštų ledų – bus dar skaniau. Maišytuvu viską gerai suplakti, supilstyti į stiklines, o jų kraštus papuošti braškių puselėmis – tarsi raudonomis širdutėmis.
Genutė Domarkaitė























