Daugumai mūsų būtų sunku įsivaizduoti savo rytą be puodelio kvapnios kavos, o pristigus jėgų kavos pertraukėlė visada yra puiki mintis. Kavos gėrimų pasirinkimas dabar yra tikrai labai platus, todėl kiekvienas gali pasirinkti tokius, kurie patiktų labiausiai. Kiekvieno kavos gėrimo ruošimas turi savų subtilybių, o jo atsiradimo istorija – tikrai įdomi. Taigi, šį kartą pakalbėkime apie populiariausius kavos gėrimus – espresso, americano, latte ir cappucino.
Espresso – populiari itališka kava
Espresso yra geriama visame pasaulyje. Paprastai ji yra gaminama kavos aparatu, tačiau įdomu tai, kad terminas „espresso“ buvo žinomas dar iki XIX amžiaus, kada buvo išrastas pirmasis kavos aparatas. Šis terminas yra daugiareikšmis, nusakantis ir kavos šviežumą, ir ruošimo išskirtinumą, ir aukščiausią kokybę. Nors espresso kava dažniausiai yra pasirenkama dėl nuolatinio skubėjimo, tačiau ir prieš porą amžių žmonės nenorėdavo laukti penkias minutes, kol kava užvirs. Devynioliktame amžiuje pradėjo plisti įvairios garų mašinos, taigi, buvo nuspręsta jas pritaikyti ir ruošiant kavą. Tarptautinėje pasaulio mugėje buvo pristatytas kavos aparatas, galintis per valandą paruošti net 3000 kavos puodelių. Vis dėlto, toks išradimas nepasiteisino – kavos skonis nebuvo toks puikus, kokio tikėtasi. Vėliau kavos aparatas buvo tobulinamas, ir 120 laipsnių virimo temperatūrą pakeitė žemesnė – 90 laipsnių.
Americano
Americano kava pradėta gerti Antrojo pasaulinio karo metu. Kariai iš Amerikos negalėjo gerti tokios stiprios europiečių pamėgtos espresso kavos, todėl buvo prašoma ją skiesti vandeniu. Americano kava – tai espresso kavos gėrimas, atskiestas karštu vandeniu. Įprastai du klasikiniai espresso kavos puodeliai skiedžiami 200 ml vandens. Ši kava taip pat kartais yra vadinama tiesiog amerikietiška, „americano“ arba „caffe americano“.
Latte
Latte kavos pavadinimas yra kilęs iš itališko žodžio, reiškiančio „pienas“. Mūsų šalyje ši kava vadinama tiesiog „balinta kava“, „kava su pienu“, ar „latte“. Ši kava yra ruošiama espresso kavos pagrindu: į espresso kavą pilamas karštas pienas, todėl gėrimas pasidengia pieno puta. Įprastai tokia kava patiekiama aukštoje stiklinėje, tačiau skirtingose šalyse serviravimo būdai gali skirtis. Norėdami paruošti skanią latte kavą, pirmiausia pakaitinkite tris ketvirtadalius stiklinės pieno ir paruoškite maždaug 160 ml espresso kavos. Pakaitintą pieną suplakite (jo tūris turėtų padidėti), ir atsargiai supilkite į stiklinę su espresso kava. Pagardinkite mėgstamais kavos prieskoniais.
Cappucino
Cappuccino – tai kavos gėrimas, pagamintas iš espresso kavos ir kaitinto pieno. Nors šis kavos gėrimas išpopuliarėjo gana neseniai, tačiau jis yra ruošiamas jau daugiau nei šimtmetį. Cappuccino pavadinimas reikštų „mažasis kapucinas“, pavadinimas kilęs nuo Kapucinų ordino naudotų spalvos – rausvai rusvos. Manoma, kad cappuccino kava pradėta ruošti XX amžiaus pradžioje, kai buvo išrasti tradiciniai espresso kavos aparatai. Italai buvo pirmieji, kurie pradėjo espresso kavą gardinti pienu, vėliau tai paplito kitose šalyse. 1950 metais cappuccino kavą pradėjo ruošti ir britai – jiems kavos gardinimas pienu patiko, todėl cappuccino kava čia greitai prigijo. Vis dėlto, amerikiečiai tokį kavos ruošimo būdą pripažino daug vėliau – čia cappuccino kava išpopuliarėjo tik prieš kelerius metus. Cappuccino kava nuo latte skiriasi tuo, kad cappuccino kava ruošiama naudojant mažesnį pieno kiekį, kava paprastai patiekiama porcelianiniuose puodeliuose. Ruošiant cappuccinokava, pirmiausia pieną reikia išplakti, tuomet pašildyti, ir supilti į espresso kavos puodelį.
Nors mums yra įprasta, kad skaniausiai šie kavos gėrimai yra ruošiami kavinėse, tačiau namuose paruošti skanią kavą taip pat nebus labai sudėtinga, ypatingai tuomet, jei į pagalbą pasitelksite kavos aparatą.