Malta kava – tai iš kavos pupelių sumaltas produktas, skirtas kavos gėrimo ruošimui. Maltos kavos pupelės gali būti įvairių rūšių ir kilmės, o jų skonio ir aromato savybės priklauso nuo daugelio veiksnių, tokie kaip auginimo aukštis, dirvožemio tipas, klimatas, pupelių rūšis, apdirbimo metodai ir, žinoma, skrudinimo lygis.
Maltos kavos tipai
Maltos kavos gaminimas prasideda nuo kavos pupelių skrudinimo, kuris yra labai svarbus žingsnis, nulemiantis galutinio produkto skonį. Skrudinimo metu kavos pupelės išskiria aliejus ir suyra cukrus, kurie yra atsakingi už gausybę skonio ir aromato niuansų. Po skrudinimo pupelės yra malamos įvairaus smulkumo, kuris turi būti pritaikytas prie konkrečios kavos ruošimo įrangos, pvz., espresso mašinos reikalauja labai smulkiai maltų pupelių, o užpiltinės kavos puodeliui reikalinga stambiau malta kava.
Rūšinė kava
Rūšinė kava (angl. single origin) – tai kavos pupelės, kilusios iš vienos šalies, regiono ar net atskiro ūkio. Toks kavos tipas yra itin vertinamas dėl savo unikalaus skonio profilio, kuris atspindi vietinę auginimo aplinką. Rūšinė kava leidžia skonio gurmanams patirti konkrečios vietos kavos charakteristikas ir atrasti naujus, netikėtus aromatus.
Kavos malimo svarba
Kavos malimas yra lemiamas veiksnys, nulemiantis gėrimo kokybę. Per stambus malimas gali sukelti per silpną, negausiai išreikštą skonį, nes vanduo per greitai prateka pro kavos daleles, neišplovęs visų aromatų. Tuo tarpu per smulkiai sumalta kava gali sukelti per stiprų, kartais net kartų skonį, nes vanduo per ilgai sąveikauja su kava. Todėl kiekvienai kavos ruošimo technikai yra rekomenduojamas optimalus malimo smulkumas, kuris užtikrina geriausią skonio ir aromato atskleidimą.
Kavos paruošimas
Puodelio kavos kokybė taip pat priklauso nuo vandens temperatūros, kavos ir vandens santykio, paruošimo laiko ir įrangos. Visos šios detalės susijungia į vientisą procesą, kurio pabaigoje galime mėgautis aromatingu ir gaivinančiu gėrimu. Nepriklausomai nuo to, ar mėgstate greitai paruošiamą espresso, ar atpalaiduojantį ritualą, ruošiant filtruotą kavą, kiekvienas etapas yra svarbus.
Malta kava yra kavos mėgėjų pasirinkimas dėl jos universalumo ir galimybės prisitaikyti prie įvairių skonio pageidavimų. Nuo intensyvaus espresso iki lengvesnės filtruotos kavos – malta kava gali pasiūlyti viską. Rinkdamiesi rūšinę kavą, kavos mėgėjai taip pat turi galimybę patirti autentiškus skonius, būdingus tik tam tikriems pasaulio regionams. Tad, nepriklausomai nuo jūsų skonio preferencijų, malta kava gali atnešti į jūsų puodelį tikrą pasaulio skonį.