Prieš pat didžiąsias metų šventes Kauno gatvės parduotuvėse dovanų ieškoję jurbarkiečiai netruko pastebėti šurmulį prie šventinėmis dekoracijomis ir nauja „STAR PIZZA“ iškaba pasidabinusio raudonų plytų mūrinuko. Šiame jaukiame pastate yra veikusi ne viena maitinimo įstaiga, tačiau verslui nepasisekus durys vėl būdavo užrakinamos, o iškabos keliaudavo į sandėlius. Šį kartą į senove dvelkiantį pastatą drąsiai įžengė naujoves mėgstantis darnus šeimyninis kolektyvas.
Be skaičiavimų ir abejonių
Dar nė trejų metų nepraėjo, kai veiklą pradėjo mažoji bendrija (MB) „Sumuštinis“. Pasak bendrijos direktoriaus Aivaro Pažerecko, verslu rūpinasi ir sprendimus priiminėja drauge su visa šeima – žmona Ieva bei savo tėvais. Drauge nusprendė pradėti verslą, iš bendrų kelionių parsivežė mintį, koks jis turėtų būti, kartu kūrė ir įrenginėjo kavinių interjerus, o visi patiekalų receptai gimė ragaujant ir diskutuojant.
„Be artimųjų verslo greičiausiai nebūtų. Visur reikalinga kita nuomonė ir parama“, – sako Aivaras, kasdien iš Tauragės, kur gyvena su šeima, važiuojantis į Jurbarko piceriją. Dažnai drauge keliauja ir žmona su dukrelėmis. Aivaro tėvai keliauja priešinga kryptimi – iš Jurbarko į Tauragę. Darbo užtenka abiejuose miestuose.
Pirmąją piceriją, vėliau ir sumuštinių barą verslininkai atidarė Tauragėje. Didesnis miestas verslo pradžiai pasirodė tinkamesnis, o ir jaunieji Pažereckai įsikūrę jame. Beje, ir Aivaras, ir Ieva turi kitus darbus, visai nesusijusius su maitinimo įstaigomis, tačiau energingiems žmonėms laiko užtenka viskam.
Maisto gaminimas, kavinių aplinka, darbas su žmonėmis A. Pažereckui visada patiko ir domino, tad pasirenkant verslo sritį klausimų nekilo. Daug po užsienio šalis keliaujanti šeima įsidėmėjo ten labai populiarias nedideles jaukias picerijas, spalvingas užeigas, kuriose visada pilna žmonių.
Pirmoji jauki ir spalvinga „Star pizza“ Tauragėje duris atvėrė 2013 m. vasarą. Nedidukė picerija skirta daugiau maistui išsinešti, picos pristatomos ir į namus.
„Pirmąją piceriją buvo atidaryti sunkiausia dėl patirties trūkumo, o toliau viskas klostosi tik lengviau“, – tvirtina bendrijos direktorius, 2014 metų pabaigoje atidaręs ir sumuštinių barą.
Pasak Aivaro, siaura specializacija leidžia plėtoti pasirinktą sritį, tobulinti tai, ką darai, nesiblaškyti tarp kelių dešimčių krypčių ir patiekalų.
Įsitvirtinus Tauragėje, Pažereckų žvilgsnis nukrypo į gimtąjį Jurbarką. Verslininkai sugalvojo naujienų ir šiam miestui – kad kažkuo išsiskirtų ir surastų savo klientūrą.
A. Pažereckas tvirtina, kad jokių verslo pelningumo apskaičiavimų nedarė ir būsimų pajamų neplanavo, o širdyje nebuvo nei trupinėlio abejonės dėl to, ką daro.
„Jei turėčiau nors krislelį netikrumo dėl to, ką darau, nedaryčiau“, – neabejoja Aivaras, į gimtinę grįžęs kaip verslininkas.
Savamoksliai entuziastai
Pasak picerijos savininko, visko teko mokytis patiems savarankiškai. Pirmiausia įsigijo itališkas picų kepimo krosnis, po to ėmėsi eksperimentų. Kaip turėtų būti daroma, pradedantieji picų kepėjai stebėjo lankydamiesi picerijose, kuriose maistas gaminamas matant klientui. Galima tik įsivaizduoti, kaip triukšmingoje ir linksmoje verslininkų šeimoje gimė receptai – patys kūrė ir picos tešlą, ir derino ingredientus, ir ginčijosi dėl skonio, kol gavo visiems priimtiną rezultatą.
„Žmona – didžiausia gurmanė ir reikliausia vertintoja“, – šypsosi Aivaras, neprisiimantis tik sau nė vieno patiekalo autorystės.
O kurti buvo ką! Picerijos „Star pizza“ meniu – bene 25 rūšių picos, picų roletai, neįprastas desertas iš picos papločio ir šokoladinio kremo. Dabar sudaromas naujas meniu, kuriame atsiras keletas užkandžių ir salotų bei pora rūšių sriubų. Kad patektų į meniu, patiekalai vėl turės pereiti griežtą Pažereckų komandos atranką.
Jurbarko picerijoje klientams siūlomas ir ypatingas jautienos steikas, patiekiamas ant akmens. Specialus akmuo krosnyje kaitinamas iki 400 laipsnių temperatūros, ant jo beriama druskos ir dedamas jautienos nugarinės gabalėlis. Nuo karščio čirškiantis kepsnys keliauja ant stalo, ir toliau jo paruošimu užsiima pats klientas. Nori – valgo kepsnį su krauju, nori – apskrudina. Ne tik skanu, bet ir linksma!
Meniu neradęs sau tinkančios picos klientas ją gali sukurti pats. Tam skirta paslauga „Pasidaryk pats!“: padažas + sūris + trys pasirinkti ingredientai – ir tavo sukurta pica keliauja į krosnį.
„Šiek tiek keista, bet didesnėje Tauragėje žmonės renkasi tradicines, labiau įprasto skonio picas, o jurbarkiečiai mėgsta eksperimentuoti“, – sako A. Pažereckas.
Jurbarko picerijos klientai pamėgo picą su vištiena, su kelmučiais, neretai užsisako ir „Vegetarišką ypatingąją“ su špinatais, populiari ir „Gurmaniškoji“ su lydytu ir mocarelos sūriais, vištiena ir paprika. Klientai patenkinti ir picos dydžiu – maža pica yra 32 cm skersmens, o didelė – 42 cm. Ne kiekvienas ir įveikia, tenka neštis namo.
Pasak Aivaro, svarbiausia, kad produktai ir patiekalai būtų kokybiški, nesvarbu, kad kokybė kainuoja brangiau. Produktus, jei tik įmanoma, verslininkai perka iš Jurbarko rajono ūkininkų. Iš čia atkeliauja ir saliamis, ir faršas, ir kumpis, ir jautienos nugarinė, ir pievagrybiai.
„Visi mėgsta gerą picą “, – mano A. Pažereckas. Patys picerijos savininkai – taip pat picų mėgėjai. Tačiau ne vien maistas traukia klientus į vieną ar kitą maitinimo įstaigą – lankomumą lemia aplinka, papildomos pramogos ir personalas.
Tenka rezervuoti
Vos tris savaites dirbanti Jurbarko „Star pizza“ lankytojų trūkumu nesiskundžia. Atvirkščiai, norint būti tikriems, kad galėsi paskanauti picos, verta staliuką rezervuoti iš anksto. Dėl žmonių gausos kartais tenka ilgiau palaukti užsakymo. Jei užsakymo nėra, picą klientui patiekti neužtrunka nė 10 min. Tačiau per šventes teko palaukti ir po valandą – tokios paklausos nesitikėjo ir patys šeimininkai.
Šiuo metu picerijoje yra 32 vietos prie staliukų, dar kelios – prie baro. Staliukai atskirti aukštais suolų atlošais, todėl kiekviena kompanija jaučiasi lyg atskirame kambarėlyje, o pačioje picerijoje nėra sumaišties ir triukšmo.
Stalai įrengti ir pirmame aukšte, ir rūsyje. Viršuje groja rami muzika, apačioje yra ekranas, klientai gali įsijungti televiziją. Savininkai pasirūpino, kad picerijoje būtų galima matyti populiarų kanalą SPOTR BALTIC, transliuojantį daug svarbių varžybų.
Bežiūrintiems varžybas ar sočiai papietavusiems siūloma paragauti Klausučių alaus darykloje gaminamo gyvo Jurbarko krašto šviesaus alaus „Jurgenborg“.
Pasak A. Pažerecko, atšilus orams stalai bus pastatyti ir lauke, o rūsyje įrengta erdvė banketams.
Ragina pabandyti
Picerijoje šiuo metu dirba 8 žmonės – dvi pamainos po dvi padavėjas ir dvi virėjas. Ateityje prireiks dar poros žmonių.
„Jurbarke rasti darbuotojų nebuvo sunku, ne taip, kaip Tauragėje“, – tvirtina A. Pažereckas. Dirbti norėjo ir jaunos merginos, ir vyresnės moterys. Savininkai personalą apmokė patys – vežėsi į piceriją Tauragėje. Susidūrusioms su panašiu darbu užteko 2-3 dienų, o nedirbusioms prireikė ir 2 savaičių praktikos. Ieškodami personalo MB „Sumuštinis“ savininkai naudojosi ir darbo biržos paslaugomis.
Aivaras kasdien aplanko savo picerijas ir sumuštinių barą. Organizacinio darbo daug, reikia kontroliuoti dirbančiuosius, pamokyti, kaip bendrauti su klientais, kaip juos aptarnauti, o jei užsakymų labai daug, Aivaras nevengia ir pats atsistoti už baro.
Dirbantieji picerijoje priima užsakymus ir picą pristatyti į namus. Kieme stovi automobilis, kuriuo picos vežamos klientams. Užsakymo įvykdymo laikas taip pat priklauso nuo klientų skaičiaus.
„Jurbarke dirbti smagiau“, – pripažįsta A. Pažereckas. Suprantama, juk šiame mieste jis užaugo, mielas kiekvienas kampelis, pažįsta daug žmonių. Ir klientai, pasak jo, kantresni nei Tauragėje – labai nepyksta ir neburnoja, jei tenka ilgiau palaukti.
Pradėjęs verslą A. Pažereckas nesigailėjo nė minutės. Tai, kas teikia malonumą, negali versti gailėtis. Darbas picerijoje – labai smagus, galima pabendrauti su įvairiais žmonėmis ir įdomus – Aivarui patinka pats verslo organizavimas, darbo sustygavimas, picerijoje vykstanti darbuotojų, produktų „logistika“.
Vienintelis verslo minusas – laiko stoka. Vis mažiau jo lieka laisvalaikio užsiėmimams, kelionėms, šeimai.
„Šeima į darbo vietą ateina pati“, – juokiasi Aivaras, stebėdamas prie dirbančios mamos prigludusias mažąsias dukreles.
Planuojantis ir sumanymų turintis veiklus žmogus gali skirti dėmesio visiems svarbiems dalykams. Todėl šeimos apsuptyje versle drąsiai besijaučiantis, randantis laiko pažaisti krepšinį aukštaūgis picerijos „Star Pizza“ direktorius neatkalbinėtų nė vieno, sumaniusio pradėti verslą Jurbarke. Tik padrąsintų ir paskatintų.
Jūratė Stanaitienė
Kazkaip labai ,suprastejo juju picos.