Obuoliai, bananai, morkos, česnakai, uogos ir daugybė kitų gamtos dovanų Jurbarke veikiančio „Džiovinuko“ gamybos ceche virsta unikaliais produktais – gardumynais be pridėtinio cukraus, miltų ar grūdų. Ilgiau nei dešimtmetį kūrybos ir išbandymų skaičiuojantis Jolantos ir Ričardo Tarozų šeimos verslas šiandien parduoda produkciją, kurią graibsto ir nuolatiniai klientai, ir unikalumo sugundyti atsitiktiniai pirkėjai.
Nuo eksperimentų
Sveika mityba J. Tarozienė domisi seniai. Tačiau lūžį gyvenime, atvedusį iki „Džiovinuko“, išprovokavo moters brolis. Būtent jis sesei parodė kulinarinę knygą su žaliavalgiškais receptais.
„Pasižiūrėjau tada, kad daug ką galima džiovinti, ir susidomėjau, nes tai labai senas ir patikimas maisto ruošimo būdas. Maisto produktus žmonės džiovina tūkstantmečius“, – sakė verslininkė.
Pirmųjų bandymų pasigaminti džiovintų skanėstų ėmėsi 2013-aisiais. Moteris juokiasi, kad tuomet visa produkcija buvo eksperimentinė, pagaminta namuose naudojant paprastą, buitinę, džiovyklę.
„Esu labai žingeidi, norėjau pasižiūrėti, ką pavyks pagaminti. Veikė ir smalsumas, ir sportinis interesas, ir noras gauti sveiką bei skanų produktą, kurį pirmiausia patys galėtume valgyti“, – pasakojo moteris.
Prie eksperimentų sėkmės labai prisidėjo draugiška Lietuvoje žaliavalgių bendruomenė. Ieškoti informacijos nebuvo labai sudėtinga, žmonės mielai dalijosi žiniomis, receptais ir gamybos paslaptimis. Pradėjusi džiovinti augalinį maistą, Jolanta netruko į šią veiklą įtraukti ir kitus šeimos narius. Šiandien „Džiovinuke“ ji darbuojasi kartu su vyru ir dukra.
Visus straipsnius skaitykite laikraštyje arba užsisakę elektroninę prenumeratą