Šiandien Vakarų virtuvėje jie gali būti laikomi neįprastu ingredientu, randamu prabangiose kulinarinėse knygose ar vietiniuose delikatesuose, tačiau paaiškėjo, kad jūros dumbliai tūkstančius metų buvo įprastas Europos žmonių maisto produktas, rašoma „The Guardian“.
Mokslininkai rado akivaizdžių jų vartojimo požymių ant įvairiose vietovėse, nuo Ispanijos iki Lietuvos, iškastų žmonių dantų, apimančių laikotarpį nuo maždaug 6400 m. pr. Kr. iki ankstyvųjų viduramžių.
Šis atradimas buvo pakankamai netikėtas, nes tradiciškai buvo manoma, kad neolito laikotarpiu pradėjus ūkininkauti, vandens ištekliai atsitraukė į antrą planą. 18 a. jūros dumbliai buvo valgomi tik badmečiu.
Jūros dumbliai / Shutterstock nuotr.
Tyrimą atlikę mokslininkai teigia, kad nors archeologinėse vietovėse jūros dumblių buvo rasta ir anksčiau, nebuvo aišku, kam jie buvo naudojami, netgi buvo manoma, kad jie galėjo būti naudojami kurui ir trąšoms. Tačiau naujasis tyrimas įrodo, kad jūros dumbliai buvo vartojami maistui daugelyje Europos vietų.
„Šie biožymenys pirmiausia buvo rasti dantų akmenyse. Taigi, atsakymas vienareikšmiškas. Jie negalėjo ten atsirasti kaip nors kitaip nei juos kramtant“, – sakė tyrimo bendraautorė, Glazgo universiteto priešistorinės archeologijos profesorė Karen Hardy.
Žurnale „Nature Communications“ paskelbtame straipsnyje K. Hardy ir jos kolegos aprašo, kaip tyrė dantų akmenų mėginius, paimtus iš 74 asmenų palaikų, rastų 28 archeologinėse vietovėse visoje Europoje.
Jūros dumbliai / Shutterstock nuotr.
Iš viso 37 mėginiuose, paimtuose iš 33 tirtų palaikų, rasta biožymenų, leidusių mokslininkams ištirti, kuo šie žmonės maitinosi, o 26 mėginiuose rasta cheminių medžiagų, rodančių, kad buvo vartojami tokie maisto produktai kaip jūros ir tvenkinių dumbliai. Viename mėginyje, tyrėjų teigimu, rasta įrodymų, kad buvo vartojami jūros kopūstai – augalai, kuriuos Gajus Plinijus (romėnų gamtininkas ir filosofas) įvardino kaip jūreivių vaistą nuo skorbuto.
Kai kuriais atvejais mokslininkams netgi pavyko nustatyti valgytų jūros dumblių spalvą: pavyzdžiui, paaiškėjo, kad viduriniojo ir vėlyvojo neolito (3200–2800 m. pr. Kr.) laikotarpiu Isbisterio (Orknio salos) vietovėje buvo valgomi raudonieji jūros dumbliai.
Anot tyrėjų, šie duomenys rodo, jog šiandien retai Europoje maistui vartojami produktai dar palyginti neseniai buvo įprasti mūsų protėvių racione.
Nėra aišku, kiek svarbūs jūros dumbliai buvo kaip maistas, tačiau tyrėjai teigia, kad jie galėjo būti reguliariai renkami, panašiai kaip šiandien vis dar renkami grybai ir vėžiagyviai, kad papildytų kitus maisto šaltinius. Visgi palaipsniui jie buvo išbraukti iš valgiaraščio ir tapo vien badmečio maistu bei gyvulių pašaru.
Tyrimas: https://www.nature.com/articles/s41467-023-41671-2