Jei neturi ką veikti vasarą, užsuk pas samariečius – vaikų dienos centre ir labdaros valgykloje visą vasarą vyksta veiklos, gaminami skaniausi patiekalai, o ir norintiesiems savanoriauti durys visada atviros.
Lietuvos samariečių bendrijos Jurbarko ir Raudonės skyriai vykdo du VšĮ „Humana People to People Baltic“ remiamus projektus, kuriuose ugdomi vaikų sveikos gyvensenos įpročiai, mokoma gaminti sveiką maistą. „Ne paslaptis, kad vaikai dabar labai pamėgo greitą maistą, jie yra įpratę, kad maistas jiems paduodamas jau paruoštas, todėl šiuose projektuose mokysime juos pačius pasigaminti skanų ir sveiką naminį maistą, kurį valgys pietums, ir dar namo liks parsinešti“, – sako Jurbarko samariečių bendrijos projektų vadovė Ieva Pažereckienė.
Nuo liepos 1 d. iki vasaros galo vykdomi projektai praplečia samariečių bendrijos teikiamas paslaugas ir suteikia didesnes galimybes užimti Jurbarko vaikus. Raudonės skyriaus projektas vykdomas samariečių labdaros valgykloje, kur antradieniais ir ketvirtadieniais nuo 14 iki 16 val. renkasi vaikai nuo 9-10 iki 18 metų ir padedami samariečių bendrijos darbuotojos Linos Baltrušaitytės ir virėjos Irenos Butkienės gamina pietus.
„Vaikai labai energingi, drąsūs, smalsūs. Patys viską daro. Aš tik diriguoju ir ranką pridedu, kad greičiau viskas būtų“, – juokiasi virėja Irena. Kad vaikai labai nori gaminti patikina ir L. Baltrušaitytė su vaikais dirbanti tiek projekte, tiek vaikų dienos užimtumo centre. „Gaminti jiems labai patinka. Kai kurie jau šiek tiek žino, kaip tai daryti, kiti visai prie puodų nestovėję. Pavalgius mokomės ir susitvarkyti darbo vietą. Tai – neįdomioji dalis, bet jau baigiame priprasti“, – šypsosi Lina.
Į užsiėmimus valgykloje susirenka 15-20 vaikų. „Produktus naudojame tik šviežius. Juos mums tiekia vietiniai ūkininkai: mėsą – Vytauto Giedraičio įmonė, pieno produktus – „Sūrio džiazo“ savininkė Svajonė Vaicekauskienė, daržoves – ūkininkė iš Skirsnemunės. Sudarome savaitės meniu ir gaminame“, – pasakoja I. Pažereckienė.
Vaikai jau gamino kiaulienos guliašą, virtinukus su varške, kepė natūralius šnicelius. „Norisi, kad jie paragautų ir įvertintų naminio maisto, pagaminto iš natūralių produktų, skonį“, – sako projektų vadovė Ieva. „Labai viskas skanu. Šiek tiek įsipjoviau į pirštą, kai pjausčiau pomidorus, bet įdomu. Prie keptuvės stovėti karšta. Virėju būti nenorėčiau, norėčiau būti policininku“, – pasakoja kaskart į maisto gaminimo popietes užsukantis Deividas.
Vaikų dienos užimtumo centre vyksta panašus projektas – „Gyvenk prasmingai – maitinkis teisingai“. Čia vaikai gamina pietus ir pavakarius. Jiems talkina virėja Irena Kaminskienė, darbuotojos L. Baltrušaitytė ir Dovilė Padegimienė, labai padeda savanoriai – šokių moko choreografė Evelina Šauklienė, sportuoti kviečia pati I. Pažereckienė, prie komandos prisijungė ir neseniai susibūrusi Aušrinės Meškauskienės vadovaujama jaunųjų Jurbarko savanorių komanda.
Vaikų dienos užimtumo centre kasdien, išskyrus savaitgalius, nuo 10 iki 18 val. šurmuliuoja apie 40 vaikų. Liepos 1-ją vasaros užsiėmimai prasidėjo smagia švente, kurioje buvo surengta burbulų fiesta, o ir dabar kasdien numatytos įvairios veiklos: pirmadieniais pas vaikus užsuka koks nors įdomus žmogus, antradieniais – vaikai keliauja į biblioteką, kurioje pramogų jiems paruošia bibliotekininkės, trečiadienis – pažinties su Jurbarku diena – vaikai atranda daug įdomių ir iki šiol nelankytų vietų, vaikšto tiek, kad mažiausius kartais tenka ir parnešti atgal. Ketvirtadienį visi sportuoja, o penktadienis skirtas menui.
„Vasarą į centrą susirenka kiti vaikai, bet jiems čia labai patinka, penktadieniais nenori skirstytis. Šių vaikų lauksime ir rudenį, kai prasidės mokslo metai. O kol kas laukia labai smagi vasara. Laukiame visų, kurie nežino, ką veikti“, – kviečia I. Pažereckienė.
http://www.delfi.lt delfis