Vos trisdešimt minučių maisto gamybai, o reikalingų produktų net aštuoniasdešimčiai patiekalų lengvai rasite bet kurioje parduotuvėje. Tokį kūrybingą, o kartu paprastą bei neapsunkinantį receptą pateikė kulinarijos tinklaraštininkė Odeta Kudopčenkienė, neseniai išleidusi savo receptų knygą „Samčio užrašai“.
Nenorėjo net pagalvoti
Iš Kartupių (Eržvilko sen.) kilusi Odeta su šeima gyvena Jungtinėje Karalystėje, Lidso mieste, kur viename kavinių tinkle dirba karštųjų patiekalų šefe ir moko ruošti valgį kitus. Moteris jau daug metų rašo kulinarinį blogą ir receptais mielai dalijasi su visais, kurie to nori.
Odeta juokiasi, kad paauglystėje prie maisto gaminimo net prisiliesti nenorėjo. Šalia Kartupių, pas močiutę augusi moteris tikina, kad ją labai lepino ir darbais neapkrovė. Todėl tą gyvenimo etapą linksmai vadina „baltarankės“ laiku. „Nelabai ką namie darydavau, gal ten daržoves susmulkindavau, nuskusdavau bulves. Tikrai nemokėjau gaminti maisto. Kitos maisto blogerės gali girtis, kad nuo mažens gamino, kepė su močiutėmis tortus ir maišė tešlas, tai su manimi taip nebuvo“, – sako Odeta.
Šeštoje ar septintoje klasėje jai su kulinarija teko susidurti, kaip pati sako, keista forma. Paauglė susidomėjo saldumynų gamyba, todėl lankėsi pas močiutės kaimynes, skolinosi kulinarines knygas ir į sąsiuvinius iš jų perrašinėjo visokių skanumynų gamybos paslaptis. Tačiau niekada nieko pagal tuos užrašus negamino.
„Iki dabar turiu išsaugojusi tų sąsiuvinių, vis pavartau. Ten labai daug pyragų, desertų, tortų, sausainių receptų yra. Bet aš jų nei valgyti, nei gaminti nemėgstu. Tačiau tuomet man labai aktualu atrodė“, – juokėsi kulinarė.
Po mokyklos ji išvažiavo į Šiaulius ir kartą pas ten gyvenančią tetą atėjo draugė. Blogerė jau neprisimena, iš kur tuomet gavo receptą, tačiau giminaitei su viešnia iškepė „Sengalvėlės“ pyragą. Pyragas buvo tobulas! Tačiau bandymai tuo ir baigėsi. Moteris maisto gamybą pamiršo iki kol sutiko draugą, dabar jau vyrą, Viktorą.
„Atvažiavau pas jį į svečius, vakarojom ir jis užsiminė, kad reikėtų išsikepti vištienos. Manęs gražiai paprašė, o aš sakiau – nekepsiu. Man buvo gėda pasakyti, kad nemoku. Jis išvažiavo, o aš griebiau telefoną ir skambinau tetai, ji man žingsnis po žingsnio viską susakė ir aš iškepiau. Grįžo mano vaikinas, o vakarienė buvo paruošta. Aš tokia šeimininkute tada pasijutau. Ir nuo to karto pradėjau domėtis kulinarija“, – prisiminė Odeta.
Sulaukė iššūkio
Po mylimajam pagamintos vakarienės moteris pradėjo pirkti kulinarinius žurnalus, ieškojo informacijos kitur ir po truputį gamino vis įvairesnius patiekalus. Vėliau šeima gyventi persikėlė į Jungtinę Karalystę, į Lidso miestą, kur dabar augina du vaikus – sūnų Grantą ir dukrą Emą.
„Kai išvažiavome į užsienį, aš viename forume su kitomis mamomis bendravau įvairiomis temomis. Moterys nuolat klausdavo viena kitos – ką šiandien gaminsi valgyti? Tai ir rašydavom, kas ką gamins. Viena iš tų forumo merginų jau tuomet rašė maisto blogą, ji metė man iššūkį. Sako – Odeta, po naują receptą kiekvieną savaitę išbandom ir metam čia su aprašu ir nuotrauka“, – pasakojo moteris.
Iššūkį ji priėmė – gamino ir gamino vis dažniau ir įvairiau. Galiausiai ir pati pradėjo kurti maisto tinklaraštį, kurį pavadino „Samčio užrašai“. Tiesa, blogas atsirado labiau ne kaip kulinarinis sklaidos kanalas kitiems, o kaip užrašų knygelė pačiai Odetai.
„Rašiau, kad nepamirščiau receptų. Paskui pradėjo jungtis draugės, draugų draugės, pašaliniai žmonės. Dabar per 27 000 sekėjų yra. Dar vėliau pradėjau bendradarbiauti su Lietuvos naujienų portalais, žurnalais, dalyvauti kulinarinėse laidose. Ir visur save pristatau kaip jurbarkietę“, – sakė Odeta.
Išleido greitai
Sekėjų gretos didėjo, receptų sąrašas pilnėjo, patirties bagažas sunkėjo. Galiausiai Odeta sulaukė ir klausimų, ar neplanuoja išleisti kulinarinės knygos. Reikėjo laiko, kol moteris psichologiškai atkeliavo iki taško, kai pasakė – leidžiu knygą. Leidinys atsirado labai greitai.
„Su leidykla viską aptarėme balandį, o lapkritį knyga jau buvo išleista. Kūrinį pavadinau „Samčio užrašai. Receptai šeimai per 30 minučių“. Knygoje – 80 lengvai ir greitai paruošiamų patiekalų – pusryčiai, troškiniai, sriubos, vieno puodo makaronai, kepsniai ir desertai. Tačiau viskas pagaminama maždaug per pusvalandį ir tam reikia turbūt kiekvienoje parduotuvėje randamų produktų“, – tikino Odeta.
Moteris sako, kad turėjo keletą knygos vizijų. Tačiau pasirinkti lengvai paruošiamų patiekalų versiją paskatino šeima. Vyras patarė parinkti tuos receptus, kuriuos mėgsta šeima ir pačiai kulinarei lengva gaminti. „Tai taip ir susidėjo viskas nuo dūšios, kas gaminta, patikrinta, mėgstama ir paprasta paruošti. Tikrai didžiuojuosi knyga“, – džiaugėsi moteris.
Knygoje suguldyti receptai nėra išskirtinai lietuviškos virtuvės dalis. Odeta sako, kad susidomėjusieji knygoje ras ir lietuviško maisto gaminimo tradicijų, ir azijietiškos virtuvės akcentų. „Yra dedamųjų iš kitų pasaulio šalių, kaip raudona kario pasta, kokoso pienas, bet tai pritaikyta prie lietuviškų patiekalų skonio“, – pasakojo tinklaraštininkė.
Anglų virtuvė nepatinka
Moteris sako, kad yra išbandžiusi daug receptų. Naujų skonių ir patiekalų ji nuolat ieško kulinariniuose leidiniuose, internete. Anksčiau bandydavo receptus gamindama tiksliai taip, kaip aprašyta. Tačiau sukaupusi patirties, įgudusi ir išbandžiusi įvairiausių produktų, įgijo nuojautą, kas ir kur tinka, kaip gali pakisti skonis. Todėl dalį dedamųjų patiekaluose Odeta iškart pakeičia į tai, kas, jos manymu, labiau tinka. Moteris sako, kad jai patinka įvairiausias maistas, tačiau angliškos virtuvės nemėgsta.
„Anglų virtuvė neskani ir labai skurdi. Ne veltui čia klesti daugybė šaldyto maisto parduotuvių. Man kelia siaubą, kai matau šeimą su vaikais, kurie pilnus vežimėlius prisikrauna šaldyto maisto ir paskui tiesiog mikrobanginėj pasišildo. Anglai maisto gaminimu neapsisunkina. Ir tikrai nepamėgtų lietuviškos virtuvės. Tačiau turim vieną kaimyną anglą, kuriam labai patinka lietuviški tortai. Todėl, jei tokį iškepu, būtinai pasidalinam“, – pasakojo Odeta.
Kavinių tinkle dirbanti Odeta sako, kad jos darbe – tikras tautų katilas. Kolegų yra iš įvairiausių pasaulio šalių. Todėl jai visada būna įdomūs įmonės vakarėliai, kai visi atsineša savo nacionalinių patiekalų.
„Valgo jie ir kiaulės ausis, ir keptą duoną, sako, kad skanu. Tačiau anglai yra labai mandagūs, jie niekad nekritikuos, nepasakys, kad nepatinka. Tai net nežinau, kiek ten kam nuoširdžiai kas patinka“, – juokėsi moteris.
Pastaruoju metu Odeta sulaukia klausimų, ar neplanuoja tinklaraščio rašyti ir knygos išleisti angliškai. Tačiau moteris į anglakalbę auditoriją nerti neskuba. Sako, kad darbas, šeima ir kulinariniai pomėgiai suryja tiek laiko, kad šokti į naują traukinį kol kas neužtenka nei jėgų, nei valandų paroje. O „Samčio užrašus“ lietuvių kalba galite rasti to paties pavadinimo feisbuke ir „Instagram“ paskyroje.
Lukas PILECKAS


